Struikelstenen

Hoe verloopt het aanvraagproces (klik hier)
Stroomschema aanvraag struikelsteen in Bezuidenhout

Vereniging 18 juni is maanden geleden een onderzoek gestart waar de oorlogsslachtoffers en de slachtoffers van oorlog van Bezuidenhout in kaart worden gebracht. Inmiddels staat de trieste teller op een aantal van ongeveer 1500 verloren zielen. Hier komen ook nog eens de slachtoffers van oorlog waardoor het aantal tussen de 2000-2500 zal uitkomen. Voor de oorlogsslachtoffers is het mogelijk om een  struikelsteen te laten plaatsen. We beseffen dat niet iedereen wil weten dat er personen van hun huidige adres zijn afgevoerd en vermoord. We kunnen ons dit helemaal zeer goed voorstellen bij zelfdoding op het adres. Daarom nodigen we geïnteresseerden uit om op de digitale Erelijst Bezuidenhout op hun adres en/of straat te kijken bij de verschillende categorieën oorlogsslachtoffers: http://www.erelijstbezuidenhout.nl. Op onze facebook pagina kunt u op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen en de individuele verhalen van de slachtoffers.

csm_02_beispielbilder06_3a87687136‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse kunstenaar en ondernemer Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt koperen gedenktekens van 10x 10 cm aan op het trottoir voor de woningen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Hierop staat de naam van het slachtoffer, het geboortejaar, de manier waarop het slachtoffer aan zijn einde is gekomen, de  overlijdensdatum en de plaats waar dit gebeurd is. Deze Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, Jehova’s getuigen en ‘euthanasieslachtoffers’. Hij noemde ze Stolpersteine omdat je er met je hoofd en hart over struikelt en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Inmiddels zijn er vele duizenden van deze stenen geplaatst in verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. In Den Haag doet de kunstenaar dat 1 keer per jaar. De aanvraagprocedure is lang omdat er eerst gezocht moet worden naar eventuele nabestaanden, vervolgens wordt er melding gemaakt bij de gemeente. De zoektocht naar nabestaanden zal worden gedaan door de stichting Oorlogsslachtoffers op.

Wilt u een gedeporteerde oud-bewoner/buurtgenoot als oorlogsslachtoffer eren? Dan kunt u een struikelsteen aanvragen. De kosten hiervoor zijn €120,- incl btw per steen. Deze kosten hoeven pas te worden voldaan na de plaatsing van de struikelsteen. Uiteraard mag u ook meerdere stenen aanschaffen of met meerdere buurtbewoners samen.

Indien u belangstelling heeft om een struikelsteen aan te schaffen helpen wij u graag en kunt u een mail sturen naar info@vereniging18juni.nl of ons benaderen via het contactformulier


Leer. Eer. Inspireer. De Erelijst Bezuidenhout is opgezet door Vereniging 18 juni